Spara en miljon på fem år – Så gör du för att lyckas

16 juni 2023
wp-content/uploads/2020/08/croods-9.png

Så lyckas du spara en miljon på fem år

Att spara pengar kan vara svårt. Att spara ihop till en miljon på fem år är definitivt svårt – men faktum är att de flesta kan klara det.

Genom att sätta ditt sparande på autopilot och bli disciplnerad i din privatekonomi så kan du också lyckas. Vi ska visa hur du kan spara ihop en miljon på bara fem år.

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

Hur man sparar en miljon på fem år

Lön / mån30 000 kr35 000 kr40 000 kr45 000 kr
Lön efter skatt / mån (cirka)22 900 kr26 400 kr29 700 kr32 800 kr
Spara varje månad15 000 kr15 000 kr15 000 kr15 000 kr
Procent av lön du sparar66%57%51%46%
Avkastning på investering*5%5%5%5%
Sparat belopp1 000 000 kr1 000 000 kr1 000 000 kr1 000 000 kr
*I exemplet utgår vi från att du får 5% avkastning varje år på dina pengar som placeras i aktier eller fonder, exempelvis hos Avanza eller Lysa.

Många drömmer om att spara ihop sin första miljon och vill dessutom göra det på så kort tid som möjligt. Att spara ihop en miljon på fem år är defintivt möjligt för många svenskar – även om det kan låta som en omöjlighet.

Genom att lära från andra människor som lyckats, läsa böcker och genom att testa dig fram kan du också klara det. Här är sex tips för att lyckas spara en miljon på fem år.

1. Sätt ditt sparande på autopilot

Att sätta sitt sparande på autopilot innebär att en viss summa pengar sparas varje månad – utan att du behöver göra någon aktiv handling när lönen trillar in på kontot. Vi ser det här som det mest grundläggande i att lyckas spara ihop en stor summa pengar. Med ett enkelt system som automatiskt sparar och investerar en viss summa varje månad har du goda förutsättningar för att lyckas. 

Vi rekommenderar att du använder Avanza eller Lysa för att sätta ditt sparande på autopilot. Du vill ha avkastning på din investering och inte bara stoppa pengarna i madrassen. Med Avanza väljer du själv aktier och fonder att investera i och sätter ditt sparande på autopilot genom automatiska överföringar varje månad. Ett annat bra alternativ för att spara på autopilot är att använda Lysa som är Sveriges billigaste fondrobot och som hjälper dig att välja ut bra fonder. På Lysa fyller du i målet med ditt sparande, i det här fallet en miljon kr, och får hjälp att välja en bra fördelning mellan aktier och räntor för att ta dig dit på fem år.

2. Håll dina utgifter låga

Nu när du har ditt sparande på autopilot så vill du hålla dina utgifter så låga som möjligt – för att du ska kunna spara så mycket som möjligt varje månad. En stor utgift i månadsbudgeten är ofta boendet. Planera noggrant för dina kommande år. Kan du dela lägenhet med någon istället för att ha en själv? Kan du och din partner bo i ett billigare område så att du kan spara mer varje månad?

Förutom boende så är ofta mat, alkohol och kläder en stor post i fleras månadsbudget. Här kan du läsa tips om hur du kan spara pengar genom att hålla dina utgifter låga.

3. Spara 40% till 60% av din lön

Hur stor andel av din lön (efter skatt) som du lyckas spara varje månad är en viktig faktor för att lyckas spara ihop till en miljon. Om du lyckas spara 40% till 60% av din lön varje månad så är du ofta på god väg.

Exempel

  • Tjänar du 30 000 kr och sparar 40% (av nettolön) så sparar du 9 200 kr varje månad 
  • Tjänar du 35 000 kr och sparar 50% (av nettolön) så sparar du 13 250 kr varje månad
  • Tjänar 40 000 kr och sparar 50% (av nettolön) så sparar du 15 000 kr varje månad

När du skapar din plan för att spara ihop till en miljon kronor på fem år så bör du räkna med att du lyckas få löneförhöjning. På så vis kanske du sparar lite mindre pengar det första året och sen ökar ditt sparande successivt varje år, i takt med att du lyckas få högre lön.

4. Skaffa löneförhöjning

Med en lön under 30 000 kr så blir det svårt att spara ihop till en miljon på fem år. Att förhandla lön är en förmåga som går att träna upp. Här har du chansen att snabbt påverka hur mycket du får ut i lön varje månad. 

För att lyckas få en bra löneförhöjning så är det viktigt att komma till lönesamtalet väl förberedd. Din chef kommer sannolikt fråga varför du anser dig vara värd en löneförhöjning, så var förberedd på att argumentera för din sak. Det är alltid bra att ha några konkreta exempel på varför du förtjänar en högre lön, exempel som att du skaffat en ny kund till företaget, att du hjälper företaget behålla en viktig kund, att du utbildar personal eller liknande kan fungera som bra argument. Se även till att ha koll på vad andra människor med din utbildning, erfarenhet och liknande ansvar tjänar i branschen. 

5. Starta ett sidogig

Känns det omöjligt att spara 40% till 60% av lönen varje månad? Det är helt förståligt. För många är det svårt pga höga boendekostnader, behovet av bil för att ta sig till jobbet eller andra dyra återkommande poster. 

I det fallet du inte har en hög lön så kan det vara en god idé att påbörja ett sidoprojekt som kan hjälpa dig tjäna extra pengar varje månad. Jag har en god vän som har som sidogig att agera GT-bartender ett par gånger i månaden. Det fungerar bra för honom och bara fantasin sätter gränserna för vad du skulle kunna starta för sidogig.

Om du har en hobby eller är bra på något särskilt som folk vill ha hjälp med så har du en bra möjlighet att tjäna en extra slant varje månad. Vanliga exempel på sidogig är att fotografera, passa barn och att gå ut med hundar. Här kan du läsa mer om hur du kan skaffa en side hustle.

6. Sluta jämföra

Det är tyvärr vanligt att spendera pengar man inte har på saker som man inte behöver – bara för att imponera på människor som ändå inte bryr sig. Ja, du förstår… genom att sluta jämföra dig med andra och genom att sluta köpa onödiga saker så kan du spara mer pengar. 

Genom att köpa färre saker kan du faktiskt få ut mer lycka av de sakerna du väl köper. Genom att noggrant överväga köp så är chansen större att du faktiskt kommer använda och uppskatta de sakerna du köper. Ett tips är att ha en lista på mobilen med saker du vill och behöver köpa. Varje gång du blir sugen på att köpa något över 500 kr så lägger du till prylen på listan och låter den vila där i minst 48 timmar innan du gör köpet. På så sätt hindrar du dig själv från att göra impulsköp. 

Har du pengarna på annan bank och vill flytta ditt sparande till Avanza?
Flytta sparande från SEB till Avanza
Flytta sparande från Nordea till Avanza
Flytta sparande från Swedbank till Avanza


Artikel skapad: 30 augusti 2020
Senast uppdaterad: 16 juni 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.