Spara pengar som student – 10 bästa spartipsen

13 juli 2023
wp-content/uploads/2020/09/spara-pengar-student.png

Spara pengar som student

Jag har käkat nudlar hela veckan. Jag har övertrasserat kontot och varit pank en vecka innan CSN ramlar in på kontot. Som student lär man sig att överleva. Mina egna dagar på Handelshögskolan var fyllda av kreativa lösningar för att lösa ekonomin. Vissa saker önskar jag att jag hade vetat innan jag började plugga.

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

10 bästa tipsen för att spara pengar som student

Konkreta tips som är lätta att ta till sig och som fungerar. Förutom tipsen nedan är det värt att se över kostnader du har varje månad som försäkringar och olika abonnemang. Här kan du läsa om den bästa studentförsäkringen samt vår prisjämförelse på hemförsäkringar för studenter.

1. Bostadsbidrag

Många studenter känner inte till att man kan få bostadsbidrag om man är under 29 år. Det gäller främst de som inte jobbar extra under året. Maxbeloppet du som student kan få är 1 300 kr / månad. Parametrarna som avgör om du kan få bostadsbidrag är förutom din ålder inkomst, antal kvadrat du bor på och boendeformen. Använd Kassakollen för att se om du kan få bostadsbidrag. 

2. Automatisera ditt sparande

Nyckeln för en god ekonomi är att sätta sitt sparande på autopilot. Det kan komma dagar under studietiden då du önskar att du hade sparat undan en slant – tro mig! Använd fondroboten Lysa (annonslänk) för att automatiskt investerar dina pengar i fonder låga avgifter varje månad. Även om du bara sparar ett par hundralappar per månad så är det en bra vana som du bör införa direkt.

Om du är lagd och det ekonomiska hållet och faktiskt kan spara en större slant varje månad så kan det bli mycket pengar över tid. Om du exempelvis lyckas spara 1 000 kr varje månad så blir din portfölj värd 76 000 kr efter fem år, räknat på en genomsnittlig avkastning om 8% per år. 

Sätt upp ditt studentsparande på Lysa (annonslänk).

3. Spara över 3 425 kr på studentlitteratur

Unionen har ett litteraturstipendium som få studenter känner till. Spara dina kvitton på studentlitteraturen och få 3 425 kronor tillbaka för kurslitteratur när du uppgraderar till ett yrkesverksamt medlemskap.

Genom att gå med i Unionen som kostar 100 kr under hela studietiden så får du tillbaka 3 425 kronor för din kurslitteratur när du skickar in dina kvitton efter examen. Stipendiet gäller även för begagnade böcker så länge du kan visa kvitto eller kontoutdrag. 

Du kommer tacka dig själv den dagen du får pengarna. Unionen har även bra medlemsförmåner och rabatter. 

Bli medlem i Unionen student och spara 3 425 kr på studentlitteraturen.

4. Dela på Netflix

Över 58% av svenska internetanvändare tittar på Netflix varje månad och ett Basic-konto kostar 89 kr / månad. Om du betalar för ett eget konto idag så är det bättre att dela ett konto med någon du håller kär. Netflix standard kostar 109 kr / månad och med det kan 2 enheter streama samtidigt. Skapa två profiler och dela med en kär vän. 

5. Dela på Spotify

Bor du tillsammans med din partner? Betalar ni båda för Spotify? Då är Spotify Duo en bra idé. För 139 kr / månad lyssnar ett par hur mycket ni vill. Spotify premium för en person kostar annars 99 kr / månad.

6. Skaffa ett extrajobb

Skaffa ett extrajobb som du älskar. Du har några års studier framför dig så varför inte dryga ut kassan med att göra något som du verkligen tycker om? Gör inte som alla andra. Sök inte tråkiga lagerjobb eller dö långsamt på ett callcenter. 

Det finns roliga saker som du passar för att göra och som du kan få bra betalt för. Älskar du hundar? Bli en dogwalker i ditt område. Älskar du att spela gitarr? Ge ut gitarrlektioner. Älskar du att skriva? Starta en blogg.

Gör det inte enkelt för dig. Sätt dig ner och fundera på vad du verkligen skulle älska att jobba extra med under studietiden. Skriv en plan för att nå dit, ha tålamod och sätt igång.

7. Begagnad mobil

Skippa den nya iPhonen med fastpris hos Telenor. 699 kr / månaden är inte vad du behöver som student. Köp en begagnad mobil med garanti istället. Den är bättre i pris och du lär inte märka någon större skillnad. Kolla in webbshoppen Swappie där du kan köpa en iPhone i bra skick från 2000 kr och uppåt. 

8. Spara på mobilabonnemang

Som sagt. Skippa fastpris och Telenor eller någon utav de andra stora operatörerna. Spara pengar genom att välja ett billigare abonnemang hos t.ex. Vimla istället. Hos Vimla får du fastpris och 8 gb surf för 160 kr / månaden.

Skaffa ett billigt mobilabonnemang hos Vimla.

9. Begagnad dator

Alla studenter behöver en bra dator, en trotjänare. Men den måste inte kosta en förmögenhet! Hos exempelvis www.bytdator.se kan du köpa en fullt funktionell bärbar dator för 2500 kr med. Deras begagnade datorer kommer dessutom med 12 månaders garanti.

10. Häng med på studentaktiviteter

Som student får du ofta möjligheten att hänga med på mängder med aktiviteter kostnadsfritt eller till en mycket låg kostnad – ta chansen! Exempel kan vara idrottsaktiviteter, utflykter och fester. Spendera inte pengar på liknande saker i onödan – det finns ofta massor med roliga aktiviteter på skolan. 


Artikel skapad: 28 november 2020
Senast uppdaterad: 13 juli 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.