Sveriges populäraste fonder

21 juli 2021
wp-content/uploads/2020/09/header.png

Omkring 5,5 miljoner svenskar månadssparar i olika fonder. Vilka är egentligen de populäraste fonderna i Sverige?

Listan nedan baseras på de mest ägda fonderna av Avanzas kunder.

Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort

1. Avanza Zero

En favorit bland Avanza-sparare. 0% i avgift. Blev en sensation när den lanserades redan år 2006. Fonden är en indexfond som följer utvecklingen för SIX30RX-indexet. Det motsvarar de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. En nackdel är att högsta engångsinsättning är 25,000 kr i Avanza Zero. Vill du köpa mer så får du sprida ut köpen över flera dagar.

2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag

En favorit bland svenska småsparare. Aktiefond med inriktning på svenska investmentbolag. Lågkostnadsalternativ med avgift på 0.2 procent. Fonden placerar i bolag som Investor, Industrivärden och Kinnevik.

3. Swedbank Robur Ny Teknik

Placerar huvudsakligen i aktier i svenska och nordiska mindre och medelstora bolag. Fokuserar på bolag med högt teknikinnehåll. Exempel på branscher där fonden placerar är IT/telekommunikation, läkemedel, miljöteknik och industriteknik. Se fler populära teknikfonder på listan över de 5 bästa teknikfonderna 2021.

4. Avanza Global 0,10%

Sveriges billigaste globalfond. Avanza Global är inte, men beter sig som en indexfond. Avanza Global är en så kallad matarfond som i sin tur investerar i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World som följer indexet MSCI World Index. Genom Avanza får du alltså Amundi Index MSCI World, som du inte kan köpa hos Avanza eller till samma pris hos någon annan bank.

Med Avanza Global får du placeringar i drygt 1500 värdepapper världen över. Över 60% av innehaven är i Amerikanska bolag, följt av Japanska och Brittiska. 

5. Tin Ny Teknik

Förvaltas av duon Carl Armfelt och Eric Sprinchorn – duon som tidigare förvaltade Swedbank Robur Ny Teknik. Folus på nordiska bolag med högt teknikinnehåll samt bolag som kännetecknas av hög grav forskning.

Är det bäst att köpa de här fonderna på Avanza eller SAVR? Läs artikeln SAVR eller Avanza.

Läs guiden för att börja spara i fonder.

Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort


Artikel skapad: 30 december 2020
Senast uppdaterad: 21 juli 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.