Sveriges populäraste fonder

25 januari 2021
wp-content/uploads/2020/09/header.png

Omkring 5,5 miljoner svenskar månadssparar i olika fonder. Vilka är egentligen de populäraste fonderna i Sverige?

Listan nedan baseras på de mest ägda fonderna av Avanzas kunder.

Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort

1. Avanza Zero

En favorit bland Avanza-sparare. 0% i avgift. Blev en sensation när den lanserades redan år 2006. Fonden är en indexfond som följer utvecklingen för SIX30RX-indexet. Det motsvarar de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. En nackdel är att högsta engångsinsättning är 25,000 kr i Avanza Zero. Vill du köpa mer så får du sprida ut köpen över flera dagar.

2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag

En favorit bland svenska småsparare. Aktiefond med inriktning på svenska investmentbolag. Lågkostnadsalternativ med avgift på 0.2 procent. Fonden placerar i bolag som Investor, Industrivärden och Kinnevik.

3. Swedbank Robur Ny Teknik

Placerar huvudsakligen i aktier i svenska och nordiska mindre och medelstora bolag. Fokuserar på bolag med högt teknikinnehåll. Exempel på branscher där fonden placerar är IT/telekommunikation, läkemedel, miljöteknik och industriteknik.

4. Avanza Global 0,10%

Sveriges billigaste globalfond. Avanza Global är inte, men beter sig som en indexfond. Avanza Global är en så kallad matarfond som i sin tur investerar i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World som följer indexet MSCI World Index. Genom Avanza får du alltså Amundi Index MSCI World, som du inte kan köpa hos Avanza eller till samma pris hos någon annan bank.

Med Avanza Global får du placeringar i drygt 1500 värdepapper världen över. Över 60% av innehaven är i Amerikanska bolag, följt av Japanska och Brittiska. 

5. Tin Ny Teknik

Förvaltas av duon Carl Armfelt och Eric Sprinchorn – duon som tidigare förvaltade Swedbank Robur Ny Teknik. Folus på nordiska bolag med högt teknikinnehåll samt bolag som kännetecknas av hög grav forskning.

Är det bäst att köpa de här fonderna på Avanza eller SAVR? Läs artikeln SAVR eller Avanza.

Läs guiden för att börja spara i fonder.

Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort


Artikel skapad: 30 december 2020
Senast uppdaterad: 25 januari 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Opti omdöme & recension Opti är en fondrobot som hjälper dig välja ut fonder. Efter att ha svarat på frågor om din ekonomi så ger Opti dig ett förslag på en portfölj som passar dig. Opti fi…
SAVR omdöme & recension SAVR är en fondplattform där du kan köpa fonder med rabatt. Det finns över 1 400 fonder i utbudet och du kan spara stora pengar på lägre avgifter. Betyg5/5Typ…
Vad kostar hemförsäkring för en student? En hemförsäkring för en student kostar mellan 500 kr och 1500 kr per år. Det skiljer stort i pris mellan olika hemförsäkringar för studenter. Men pri…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.