Tjäna pengar på fritiden – 10 bästa sätten

04 oktober 2021
wp-content/uploads/2020/12/tjäna-pengar-fritiden.png

10 bra sätt att tjäna pengar på fritiden

Dags att dryga ut kassan? Ett sidogig är perfekt för dig som har tid över och det finns saker du kan komma igång med redan den här veckan. 

Parapedia listar 10 bra sätt att tjäna pengar på fritiden. Vi går igenom hur du kommer igång och hur snabbt du kan få betalt. 

1. Bli en dogwalker

Älskar du hundar? Överväg att bli en dogwalker. Med appen Rover får du betalt för att gå ut med andras hundar – det kan låta som en dröm för hundälskare. Om du inte vill använda appen för att hitta hundar att gå ut med så kan du fråga runt bland vänner som har hund eller söka i Facebook-grupper. Fördelen med att vara dogwalker är att du kan skriva upp dig på tider som passar just dig. Om du t.ex. pluggar eller jobbar natt så kan det ge riktigt bra betalt att gå ut med andras hundar på lunchen.

Komma igång: Med appen Rover kan du vara igång samma vecka som du signar upp dig.

Betalning: Du får betalningar fem arbetsdagar efter att bokningen är genomförd med Rover.

Krav: Minst 18 år och egen företagare (enskild firma går bra), för att använda Rover. 

2. Starta en blogg

Är du bra på att skriva? Då kan en blogg vara helt rätt sätt att tjäna extra pengar på. En blogg med bra trafik kan generera mycket pengar genom annonser och afilliate-länkar (rekommendationer till andra företags produkter och tjänster). Oftast tar det minst 2-6 månader för att bygga upp tillräckligt med trafik för att börja tjäna pengar på en blogg, men för den som gillar att skriva kan det vara värt det flera gånger om.

Vi kan varmt rekommendera kursen från Project 24 om du vill lära dig tjäna pengar på en blogg.

Komma igång: Du kan vara igång med en blogg på WordPress på en dag, att skriva blogginläggen är ofta det som är tidskrävande. 

Betalning: Det tar oftast 2-6 månader innan du börjar få märkbart betalt med en blogg.

Krav: En blogg som attraherar en stadig ström besökare.

3. Starta en YouTube-kanal

Trivs du framför kameran? Då kan en egen YouTube-kanal vara det perfekta sättet att tjäna pengar på fritiden. Tittarsiffrorna för YouTube fortsätter att växa varje månad och det finns fortfarande plats för fler kreatörer på plattformen. Med annonser eller genom att rekommendera produkter och tjänster kan du tjäna pengar på att göra något som du älskar. Läs mer om hur du kan tjäna pengar på YouTube.

Komma igång: Du kan vara igång med din YouTube-kanal idag, att skapa videos är ofta det som är tidskrävande.

Betalning: Det tar oftast 2-6 månader innan du börjar få märkbart betalt.

Krav: Du behöver nå 1000 prenumeranter på YouTube för att börja få betalt för annonser.

4. Bli en influencer på Instagram

Är du bra på foto och form? Då kan Instagram vara det perfekta sättet att tjäna extra pengar. Företag samarbetar med influencers för att deras produkter och tjänster ska synas för rätt målgrupp. När du byggt upp en stadig följar-skara så kan du höra av dig till bolag och be om att få visa upp deras produkter.

Komma igång: Det går snabbt att skapa ett konto – men tar ofta lång tid att bygga upp ett konto med många följare.

Betalning: När du har följare kan du börja ta betalt för samarbeten eller genom afilliate-länkar där du rekommenderar företags produkter och tjänster.

Krav: Ett Instagram-konto med ett stort antal följare.

5. Passa barn

Dröm för vissa – mardröm för andra. Om du tycker om att passa barn så är barnpassning det perfekta sättet att tjäna extra pengar. Det enklaste sättet är ibland att fråga runt bland vänner och familj för att se vart du kan hjälpa till. Om du vill gå genom ett företag så kan du kolla efter lediga jobb nanny.nu.

Komma igång: Det går snabbt att skapa en profil på nanny.nu.

Betalning: Du får oftast betalt när du genomfört en barnpassning.

Krav: Du måste minst studera den andra terminen under det första året på gymnasiet. Det finns ingen övre gräns på hur gammal en barnvakt får vara.

6. Frilansa

Har du kunskap inom design, språk, programmering, marknadsföring eller något annat område där företag har behov – så finns ofta möjligheter inom frilans. Frilans innebär att du hjälper en person eller ett företag att utföra ett uppdrag – ofta på projektbasis där ersättningen eller antalet timmar är bestämt innan. En bra väg till frilans-jobb är ofta genom Facebook-grupper. Om du inte har något uppdrag att visa upp sedan tidigare så kan det vara smart att göra gratisjobb eller ta lågt betalt i början, för att bygga upp en portfolio.

Komma igång: Posta din portfolio av tidigare jobb i relevanta Facebook-grupper.

Betalning: Oftast efter utfört jobb.

Krav: Att du kan utföra efterfrågat uppdrag, t.ex. designa en webbsida eller översätta artiklar. 

7. Kör för Uber eller Bolt

Trivs du bakom ratten? Med Uber och Bolt tjänar du pengar på att köra runt passagerare. Behovet är oftast störst på kvällar och helger men det finns även körningar andra tider. Du behöver en bil i godkänt skick för att få köra.

Komma igång: Du kan ofta vara igång på några veckor.

Betalning: Uber och Bolt betalar ofta ut pengarna snabbt efter en utförd körning.

Krav: En bil med fyra dörrar samt att du möter företagens krav om årsmodell och bilens fysiska skick. Berätta för ditt försäkringsbolag innan du börjar köra.

8. Gör leveranser för Foodora

Passar dig som älskar att cykla. Men det här kan bli svettigt! Fungerar även med moped och bil. Dra fördel av den växande trenden med att beställa hem mat till dörren. Du får oftast betalt per leverans och kan tjäna dricks. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du behöver en mobil, en cykel, moped eller bil och måste vara minst 18 år gammal.

Komma igång: Foodora lär upp dig och du kan oftast vara igång på några veckor.

Betalning: Per utförd leverans.

Krav: Mobil samt cykel, moped eller bil och vara minst 18 år gammal.

9. Hyr ut prylar

Har du en bil, slagborr eller kanske ett par skidor? På Hygglo.se och Rentl.se får du betalt för att hyra ut dina prylar. Du kan tjäna alltifrån några hundralappar till flera tusen kronor i veckan – beroende på vad du har att hyra ut. Ett tips är att kolla på deras hemsidor för att se vilka prylar som är populära att hyra.

Komma igång: Det går snabbt att registera konto. 

Betalning: Utbetalningen sker när uthyrningen är avslutad.

Krav: Ha något att hyra ut.

10. Bli privatlärare eller musiklärare

Är du grym på matte, naturvetenskap eller kanske musik? Då kan du tjäna extra pengar på att ge ut privatlektioner. Du kan ge lektioner online såväl som hemma hos någon eller på en skola. Vad du kan tjäna beror på din kompetens och vad som efterfrågas. Exempel på företag du kan få elever igenom är superprof.se och meetnlearn.se och allakando.se

Komma igång: Beror på behov och ditt valda ämne. Det kan ta några veckor tills du får din första elev.

Betalning: Du får oftast betalt efter varje tillfälle. 

Krav: Att du kan lära ut i något ämne.

Vill du ha fler tips? Läs guiden om hur du tjänar extra pengar.


Artikel skapad: 17 augusti 2020
Senast uppdaterad: 04 oktober 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.