Varför ska man ha en fondrobot? 10 starka anledningar

16 juni 2023

Fondrobotar som Lysa och Opti blir allt mer populära bland svenska sparare. Men varför ska man ha en fondrobot?

En fondrobot hjälper dig att smidigt spara i aktier och fonder. En fondrobot fördelar ditt sparande mellan aktier, fonder och räntor. Den sköter automatiskt dina placeringar för att uppnå dina uppsatta mål med ditt sparande.

Borde alla börja spara i fondrobotar istället för vanliga aktier och fonder? Riktigt så enkelt är det inte. Här reder vi ut varför.

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

10 anledningar till att spara i en fondrobot

Först och främst. En fondrobot är helt enkelt ett sparande som automatiskt placerar dina pengar i fonder, aktier och räntor varje månad.

Lysa och Opti är de största fondrobotarna på den svenska marknaden. Du svarar på frågor när du registerar dig för en fondrobot och får sedan förslag på hur du ska lägga upp ditt sparande. Genom att välja automatiska månatliga överföringar har du ett sparande som du inte behöver ägna mycket tid och energi. Smidigt tycker många! Och av just den anledningen växer fondrobotar i popularitet i Sverige och andra länder.

Omdöme och recension av Fundler.
Omdöme och recension av Lysa.

Här är 10 anledningar att spara i en fondrobot:

1. Låga avgifter

Lysa har en avgift på 0.30 – 0.41 % beroende på hur stora belopp du sparar. Det är riktigt bra för att vara en fondrobot. Även med stora belopp blir det här låga avgifter. Opti har något högre avgift med sina 0.82 – 0.88 %. 

2. Diversifiering

En av fondrobotens kanske viktigaste uppgift är att välja allokeringen mellan aktier, fonder och räntor. En bra fondrobot som Lysa eller Opti sköter det alldeles utmärkt.

En diversifierad portfölj innebär att du sprider dina risker så att du inte lägger alla din ägg i samma korg. Du slipper själv att välja hur du ska sprida dina risker. 

3. Optimalt för nybörjare

Ska du precis köra igång ditt sparande så är en fondrobot optimalt. Du behöver bara lägga tid på två saker, att välja fondrobot och att svara på frågorna om dina mål när du registrerar dig.

Lysa och Opti är störst på den svenska marknaden. När du registrerar dig får du svara på frågor om mål med ditt sparande. Beroende på hur lång sikt du sparar på och hur mycket risk du är villig att ta kommer du få ett förslag med en viss fördelning mellan aktier, fonder och räntor. Det är smidigt och du kan vara igång på 10 minuter.

4. Du behöver inte välja aktier och fonder själv

Jag minns mycket väl när jag studerade ekonomi, läste om balla bolag i USA och blev exalterad. Jag sprang och köpte aktier i Netflix och Tesla. Några veckor senare och båda aktierna hade gått ner. Jag var helt ny på att köpa aktier och hade ingen aning om vad jag skulle göra. Jag sålde både Netflix och Tesla med förlust. Såhär kan det ofta vara när man är nybörjare. Man köper, säljer, köper, säljer och vågar inte hålla i aktier och fonder som man tror på i det långa loppet.

OM du tycker om att spendera tid på att välja fonder och aktier och är bra på det, kör på! Om inte, så är en fondrobot som Lysa ett perfekt alternativ. Den väljer fonder, aktier och räntor åt dig.

5. Du slipper fonder med höga avgifter (om du väljer Lysa)

Lysa har en avgift på 0.30 – 0.41 %. Det är bra och du slipper gå i fällan att köpa dyra fonder där avgifterna käkar upp din avkastning.

Att sätta ihop sin egna portfölj med olika fonder och aktier behöver inte vara jättesvårt men det är alldeles för många sparare som fastnar i fonder med onödigt höga avgifter. 

6. Automatisk fördelning mellan fonder, aktier och räntor

En fondrobot allokerar automatistkt din fördelning mellan fonder, aktier och räntor. Fonder och aktier innebär ofta högre risk medans räntor ofta innebär lägre risk.

Genom att svara på frågor om mål med ditt sparande ger en fondrobot förslag på en fördelning mellan aktier, fonder och räntor. Fondroboten håller sedan koll på fördelningen och du behöver inte själv tänka på att balansera upp din portfölj.

7. Tar minimal tid

Tid är en faktor många värderar högt. En del gillar att lägga mycket tid på att välja ut sina fonder och aktier. Om du gillar den procssen så ska du förmodligen välja ut dem själv, istället för att köra en fondrobot.

Men för andra så är en fondrobot perfekt då det tar minimal tid. Du får löpande rapporter om hur ditt sparande går och behöver inte lägga mycket tid alls på ditt sparande.

8. Hög säkerhet

De största svenska fondrobotarna Lysa och Opti omfattas av insättningsgarantin precis som de traditionella svenska bankerna.

9. Automatiskt månadssparande

Det kan vara enkelt att glömma att göra överföringen till sitt sparande. Med ett automatiskt sparande säkerställer du att du sparar pengar varje månad, oavsett.

Självklart kan du göra automatiska överföringar även med andra företag som t.ex. Avanza eller Nordnet. Men en stor fördel är att fondrobotar som Lysa och Opti ofta är uppbyggda kring ett månatligt sparande. Det gör det smidigt.

10. Bygger på forskning

Vore konstigt annars, right? Både Lysa och Opti baserar sina investeringar på forskning. Lysas investeringar bygger på empirisk data och deras investeringsfilosofi kan sammanfattas i tre steg. Ett, avkastning hör ihop med risk. Om du är ute efter hög avkastning måste du vara villig att ta risk. Två, det är viktigt att hålla avgifterna nere för att inte äta upp avkastningen. Och tre, god diversifiering ökar förväntad riskjusterade avkastning.

Vilken är den bästa svenska fondroboten?

Lysa och Opti är de två största svenska fondrobotarna. Här jämför jag Lysa och Opti utförligt. Och här jämför jag Lysa och Fundler.

Kortfattat så är Lysa den största fondroboten på den svenska marknaden och det är lätt att förstå varför. Lysa har med sina 0.30 – 0.41 % lägst avgift i Sverige. Med Lysa får du en enkel, billig och smart förvaltning av dina pengar.

Andra alternativ bland svenska fondrobotar är Fundler, Nordnet Robosave, Avanza Auto, Nora och Better Wealth. En annan ny tjänst på svenska marknaden är Savr där du kan fondspara med rabatt.

Förvänta dig att fondrobotar fortsätter att öka i popularitet då de erbjuder en smidig tjänst som kan hjälpa många människor. 

Vilka är nackdelarna med en fondrobot?

Du betalar en avgift som du kan undkomma om du istället gör investeringarna själv. En portfölj med t.ex. Avanza Zero, Länsförsäkringar Global Indexnära tillsammans med räntefonder kan t.ex. ge dig marginellt lägre avgift än Lysas fondrobot. Det är dock en marginell skillnad.

Nedan följer ett grovt exempel för att visa på skillnaden.

Ett sparande på Lysa där du börjar med att sätta in 10,000 kr ger dig en avgift på Total avgift 0,397 %.

En nybörjarportfölj bestående av 20 % Avanza Zero, 50 % Global Indexnära och 30 % och Spiltan Räntefond Sverige ger en ungefärlig total avgift om cirka 0,20 %. 

Grovt räknat skulle då din egna portfölj med innehavet ovan ge dig en avgift på 0,20% medans ett sparande i Lysa ge dig en avgift på 0,397%.

Om du har 1,000,000 sparat ett år blir avgiften med 0,20% 2000 kr det året och med en avgift på 0,397% 3970 kr, det året. Obs det här är grovt räknat och enbart för att du ska få en förståelse vad skillnaderna i avgifter faktiskt innebär. På stora belopp på sikt kan små skillnader i avgifter innebära stora belopp, men i början av ditt sparande så kommer du oftast klara dig riktigt bra med Lysa och en avgift på 0,397 %.

Är fondrobot mer riskfyllt än vanligt sparande?

Hur riskfyllt ditt sparande i en fondrobot är avgörs av vilken risk du själv väljer att ta när du sätter upp ditt sparande. När du registerar dig för en fondrobot får du svara på en rad frågor om målen med ditt sparande samt vilka risker du är villig att ta. 

Exempel på en fråga som ges är t.ex. “dina pengar förlorar X% i värde. Vad gör du?”. Om du svarar att du vill ta ut alla dina pengar så ger det en indikation om att du inte är riskbenägen. Om du är beredd att låta dina pengar vara kvar oavsett om de minskar i värde, ger det en indikation om att du är villig att ta risk. 

En fondrobot är alltså varken mer eller mindre riskfyllt än ett eget sparande i fonder och aktier. 

De stora fondrobotarna som Lysa och Opti har banklicens och omfattas av instättningsgarantin, precis som Avanza, Handelsbanken eller vilken annan bank som helst där du kan köpa aktier och fonder.

Sammanfattningsvis

En fondrobot hjälper dig att sätta upp ett automatiskt sparande, sprider din risk och allokerar automatiskt fördelning mellan fonder, aktier och räntor. Lysa har lägst avgift och är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 16 juni 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.