Hur mycket kostar en hund? Priser för 10 vanligaste raserna

wp-content/uploads/2020/10/rES6I5tBfNMgTeKOCQjg.png

Hur mycket kostar en hund?

Är du sugen på att skaffa hund men osäker på vad det faktiskt kostar? I den här artikeln går vi igenom hur mycket olika hundraser kostar att köpa samt vad det kostar att äga en hund varje månad.

En rasvalp i Sverige kostar vanligtvis mellan 12 000 och 15 000 kronor. Blandraser är oftast billigare.

Det har varit en kraftig ökning av antalet hundar i Sverige de senaste åren och det finns nu över 950 000 hundar i landet. Priserna för olika hundraser varierar stort, både i inköp och löpande kostnader som man betalar varje månad.

Parapedias #1 bästa spartips – Lär dig spara i fonder

Priser vanligaste hundraserna

Alla hundar i Sverige registreras hos Jordbruksverket. Det gäller både renrasiga hundar med stamtavla och blandraser. Totalt finns över 950 000 hundar registrerade. Nedan följer en lista med ungefärliga priser för de 10 vanligaste hundraserna i Sverige.

HundrasPris
LabradorFrån cirka 15 000 kr
Tysk SchäferhundFrån cirka 10 000 kr
Golden Retriever Från cirka 17 000kr
Jack RusselFrån cirka 12 000 kr
JämthundFrån cirka 12 000 kr
RottweilerFrån cirka 12 000 kr
Border CollieFrån cirka 11 000kr
ChihuahuaFrån cirka 15 000kr
Cocker SpanielFrån cirka 16 000 kr
Cavalier King CharlesFrån cirka 12 000 kr

Hur mycket kostar en hund?

En rasvalp i Sverige kostar vanligtvis mellan 12 000 och 15 000 kronor. Blandraser är oftast billigare.

När man räknar på kostnader för en hund så är det lätt att glömma bort kostnader som man betalar varje månad som t.ex. hundförsäkringen. Grovt räknat så brukar man räkna med att en hund under hela dess livstid kostar cirka 150 000 kr till 200 000 kr, beroende på hundras och livslängd.

Åldersprofilen för hundar varierar efter deras storlek. Mindre hundar lever oftast längre än 15-16 år, medelstora och större vanligtvis 10 till 13 år och en del större hundraser blir oftast endast 7-8 år.

Första året dyrast

Utöver kostnaden för att köpa hunden kan du räkna med högre kostnader första året. De vanligaste kostnaderna är hundmat, utrustning såsom koppel och hundsäng, hundförsäkring samt vaccinationskostnader. 

Om hunden dessutom gör sig illa eller blir sjuk så får du räkna med högre kostnader i samband med veterinärbesöket. Det är därför bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. 

En vanlig extrakostnad första året är hundkurs. Du kan räkna med cirka 2000 kr i kostnad för en hundkurs. Vanliga kurser första året är en valpkurs och andra året är det vanligt med en lydnadskurs.

Nedan har vi listat de vanligaste kostnaderna för en hund första året. Många av kostnaderna varierar beroende på hundras. Vi har utgått från den vanligaste hundrasen i Sverige, Labrador.

KostnadÅr 1År 2
Mat6500 kr9000 kr
Halsband och koppel400 kr100 kr
Mat- och vattenskål200 kr
Vaccination 600 kr600 kr
Hundförsäkring3600 kr3600 kr
Bajspåsar 300 kr300 kr
Klotång100 kr
Hundsäng800 kr
Valpkurs2000 kr
Kurs i lydnad2000 kr
Medlemskap Hundklubb400 kr400 kr
Bilbur2000 kr

Hur mycket kostar en hund varje månad

Räkna med att din hund kostar minst 1200 kr varje månad. Exakta kostnader styrs av hundras och dina val.

Det är viktigt att räkna på vad en hund faktiskt kostar varje månad. Det är lätt hänt att bara räkna på de första kostnaderna vid köp och tror att de inte är mycket mer än mat som kostar sen varje månad. Generellt så kan du räkna med följande kostnader för en medelstor hund som t.ex. en Golden Retriever varje månad.

Matkostnad

En medelstor hund äter för cirka 750 kronor per månad. Valet av varumärke påverkar såklart, du kan i de flesta fall komma ner mot 500 kronor per månad och de finns de som spenderar över 1000 kr per månad på mat. Läs mer om bästa hundfodret.

Hundförsäkring

En hundförsäkring med grundläggande skydd kostar cirka 300 kronor i månaden. Här kan du läsa vad hundförsäkringen kostar för olika hundraser. Läs även vår jämförelse över de billigaste hundförsäkringarna.

Veterinärbesök

Valet av hundförsäkring påverkar hur mycket du betalar vid ett veterinärbesök. Om man slår ut alla kostnader och besök inklusive vaccinering så brukar veterinärbesök kosta cirka 300 kr per månad.

Pälsvård

Hundens päls klipps vanligtvis cirka 3-4 gånger per år och totala kostnader för pälsvård inklusive att köpa schampo brukar uppgå till cirka 300 kr per månad.

Hunddagis

Hunddagis är dyrt. Om du planerar att lämna hunden på hunddagis när du är på jobbet så kan du räkna med att betala cirka 3000 kr per månad.

Leksaker och godis

Räkna med cirka 100 kr i månaden för leksaker och godis.

Dyraste hundarna i Sverige

Även om de vanligaste hundraserna oftast kostar mellan cirka 12 000 kr och 15 000 kr så finns det hundar som är tio gånger så dyra.

De flesta enskilda hundar som har en hög värdering är sällan vanliga sällskapshundar. Det är hundar som har en uppgift i livet vilket gör dem extra värdefulla. Ofta handlar det om att hunden har en lång utbildning, att den har tävlings- och utställningsmeriter eller att den är en attraktiv avelshund.

Den dyraste gruppen med labradorer är t.ex. välutbildade ledarhundar som genomgått en lång utbildning och de är dessutom noggrant utvalda med stora krav på bra föräldrar.

Agria Djurförsäkringar har tagit fram en topplista över de dyraste hundraserna i Sverige:

  1. Bostonterrier
  2. Labradoodle
  3. Engelsk bulldogg
  4. Pomeranian
  5. Fransk bulldogg
  6. Mops
  7. Malinois
  8. Rhodesian Ridgeback
  9. Dobermann

Bästa hundförsäkringen för olika raser

Fem tips till dig som ska köpa hund

1. Teckna hundförsäkring

I många fall har uppfödaren en försäkring som du kan ta över. Annars, teckna en egen. Här kan du läsa vad en hundförsäkring kostar för de vanligaste hundraserna. Det kostar mycket att gå till veterinären. Har du inte hunden försäkrad så kan du råka ut för höga kostnader. 

2 – Välj hundras med omsorg

Vilken hundras passar bäst för dig och ditt liv? Lägg mycket tid vid valet av hundras. Välj inte bara baserat på utseende och vilken hund du tycker är finast. Det är stor skillnad på olika hundraser. Läs på om olika hundraser och deras typiska drag. Låt inte priset vara den avgörande faktorn utan välj en hundras som passar dig och ditt liv.

3. Välj en frisk valp med friska föräldrar

Innan du köper hunden så vill du träffa valpens mamma och gärna pappa om det är möjligt. Valpen kommer sannolikt brås på sin släkt när den blir stor. Ställ frågor till uppfödaren.

4. Hur du hittar hund

Bästa webbsidan för att hitta hund är köpahund.se. Där hittar du uppfödare och aktuella valpkullar, samt information om olika hälsoprogram som finns för önskad ras. Alla uppfödare som finns med på sajten är godkända av Svenska kennelklubben. Det behöver inte vara fel att köpa hund på Blocket men var isåfall noga och kontrollera att uppfödaren är godkänd av Kennelklubben.

5. Avsätt tid för valpen

Försäkra dig om att du har ordentligt med tid att ta hand om en valp innan du köper en hund. En valp får tidigast lämna sin uppfödare vid åtta veckors ålder. Den är då liten och hjälplös och du kommer behöva lägga mycket tid på din hund. Spara semester eller ordna så att du kan vara hemma mycket de första veckorna så att du inte behöver lämna din valp ensam. 

Parapedias #1 bästa spartips – Lär dig spara i fonder


Artikel skapad: 17 oktober 2020
Senast uppdaterad: 06 februari 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.