Skaffa hundförsäkring eller inte? Allt du behöver veta

02 januari 2021
wp-content/uploads/2020/08/Spring-Seasonal-Outfits-32.png

Kostnaderna i samband med hund är många. Behöver man en hundförsäkring eller klarar man sig bra utan?

9 av 10 svenskar väljer att försäkra sin hund. Det skyddar dig mot stora och oväntade utgifter då eventuella veterinärkostnader ofta är dyra. 

Här ska vi på ett enkelt sätt förklara hur hundförsäkring fungerar och vad du behöver veta när du funderar på att skaffa en.

Behöver man hundförsäkring?

Det finns ingen lag som säger att du måste ha en hundförsäkring men i Sverige väljer ändå 9 av 10 hundägare att skaffa en. Anledningen är att veterinärkostnader lätt blir dyra. En hundförsäkring skyddar dig mot estora oväntade kostnader som kan vara svåra att betala direkt ur fickan.

Djurförsäkringar är precis som all annan försäkring till för att rycka in om något händer. De vanligaste försäkringarna i Sverige är hemförsäkring och bilförsäkring och det är förståligt eftersom att det kan bli dyrt om något händer. Vi på Parapedia.se följer mottot att bara försäkra oss mot sådant som vi inte har råd att förlora. Vi köper därför t.ex. inte en seperat försäkring för TV:n men gör det gärna för en hund då ett veterinärbesök kan kosta riktigt mycket pengar.

Så mycket kostar en hundförsäkring för specifika raser.

När en hundförsäkring är bra

Här är exempel på sjukdomar och olyckor som kan drabba en hund med snittpriser för en behandling hos en veterinär:

Livmoderinflammation

Drabbar ungefär var fjärde tik innan de fyllt tio år. Kan i värsta fall leda till döden och i de flesta fallen måste veterinären göra en operation där livmoder och äggstockar tas bort.

Medelkostnaden för en sådan behandling var 24 000 kr år 2018.*

Klobrott

Vanlig anledning att uppsöka veterinär. Klon har fläkts så att pulpan blottas. Kan orsakas av att hunden fastnat med klon och beror ofta på att klorna är för långa.*

Medelkostnaden för en sådan behandling var 4000 kr år 2018.

Främmande föremål i magen

Det händer att hundar äter strumpor, stenar eller annat konstigt. Det kan i värsta fall orsaka svåra skador på tarmen. Beroende på hur illa det här kan hunden behöva opereras. 

Medelkostnaden för en sådan behandling var 18 500 kr år 2018.*

*Statistiken kommer från försäkringsbolaget Sveland Djurförsäkringar.

Vad kostar en hundförsäkring?

Bought By Many och Moderna Djurförsäkringar toppar konsumenternas.se topplista över de bästa försäkringarna för hundar i Sverige. Konsumternas.se är en oberoende aktör som ger objektiv rådgivning om försäkringar. 

Läs vår stora jämförelse över de billigaste hundförsäkringarna. Vi går igenom priserna för de 10 vanligaste hundraserna i Sverige.

Bästa hundförsäkringen för olika raser

Bought By Many

Bought By Manys hundförsäkring kostar från 259 kr/mån. Priset varierar beroende på hundras och andra faktorer såsom valt belopp för självrisk.

Bought By Many är nya på svenska marknaden. De är ett stort bolag i Storbritannien och har över 500 000 kunder och toppar flera listor över nöjdast kunder. Företaget grundades år 2012 som en reaktion på missnöje med dyra och krångliga försäkringar. Företaget har gjort sig kända för sina prisvärda försäkringar. 

Hundförsäkringen finns i tre paket:

Bas – täcker upp till 30 000 kr i veterinärkostnader. Inkluderar även dolda fel, tandskador vid olycksfall och deras fria rådgivning.

Standard – täcker upp till 60 000 kr i veterinärkostnader. Inkluderar förutom sakerna i bas även tandsjukdomar, tandvård, medicin, MR/CT-röntgen, strål- och cellgiftsbehandling och rehabilitering (6 000 kr). 

Premium – täcker upp till 140 000 kr i veterinärskostnader. Marknadens mest kompletta skydd för din hund. 

Moderna Djurförsäkringar

Moderna Djurförsäkringars hundförsäkring kostar från 248 kr/mån. Priset varierar beroende på hundras och andra faktorer såsom valt belopp för självrisk.

Hundförsäkringen finns i tre paket:

Enkel – Täcker veterinärkostnader upp till 30 000 kr.

Dubbel – Täcker veterinärkostnader upp till 60 000 kr. Täcker fler saker än enkel som t.ex. ersättning för MR/CT röntgen.

Trippel – Täcker veterinärkostnader upp till 90 000 kr eller 120 000 kr beroende på vad du väljer. En heltäckande hundförsäkring.

Vad täcker en hundförsäkring?

Hundförsäkringar är uppdelade i två delar, veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring. Oftast så räcker det med veterinärvårdsförsäkring. Livförsäkring är mest till för dem som har sin hund som en del av sin inkomst där den används för t.ex. avel eller tävling. 

Veterinärvårdsförsäkringen som ingår i hundförsäkringen betalar ut pengar om er hund blir sjuk eller råkar ut för en olycka och ni behöver uppsöka en veterinär. Försäkringen täcker oftast i huvudsak själva veterinärbesöket och inte alltid, men ibland, kostnader för t.ex. medicin eller förebyggande behandlingar. Tänk även på att du behöver betala självrisken när du har en hundförsäkring. Beloppet varierar beroende på vilken försäkring du väljer. 

En hundförsäkring är extra skönt att ha om din hund råkar ut för dyra operationer. Läs mer om hundförsäkringen hos Bought By Many eller Moderna Djurförsäkringar för att se exakt vad respektive försäkring täcker.

Bästa hundförsäkringen

Bought By Many och Moderna Djurförsäkringar toppar konsumteras.se, som är en oberoende rådgivare om försäkringar, lista över bästa hundförsäkringarna i Sverige. I jämförelsen har de kollat på respektives försäkrings veterinärvård, självrisk, livförsäkring samt begränsningar. 

Att tänka på om du tecknar hundförsäkring

Hundförsäkringar erbjuds av flera försäkringsbolag och även om de skiljer i pris så ser de flesta ganska lika ut. De flesta bolagen erbjuder tre olika försäkringstyper med olika val av självrisker och maxbelopp:

Veterinärvård Behövs 

Den här är bra att teckna då kostnaderna kan bli mycket stora. Välj högst självrisk för att få ned premien och välj högsta maxbeloppet för att skydda dig mot de stora utgifterna.

Livförsäkring – Behövs oftast inte

Om din hund avlider eller behöver avlidas får du ersättning för att skaffa ett nytt djur. Ett dyrt plåster på såret som vi inte tycker skyddar dig mot något. Om din hund är död så är den död. Inga pengar i världen kan gottgöra det och om du inte har råd att köpa en ny hund efter så är det bättre att spara ihop till det.

Tilläggsförsäkring – Behövs oftast inte

Gäller för medicin och rehabilitering. Behövs oftast inte. Försäkringarna har ofta maxbelopp som är så pass låga att de inte är värda att betala för.

I vår bok erbjuder Bought By Many och Moderna Djurförsäkringar de bästa hundförsäkringarna i Sverige.


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 02 januari 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.